top of page

Kuhu paigaldada õhksoojuspump

Õhksoojuspump on Eestis väga levinud kütteseade, kuid selle paigaldamist plaaneerides tuleb arvesse võtta mitmeid tegureid, et tagada seadme tõhus toimimine, madalad küttekulud ning ka hilisem järelhoolduse või remondi võimalus.


Õhksoojuspumpa  on võimalik paigaldada enamikesse hoonetesse, kuid enne seadme soetamist tasuks lisaks seadme valiku faktoritele mõelda läbi ka mitmed olulised paigaldusega seonduvad asjaolud. 


Õhksoojuspump koosneb kahest osast: siseosa ja välisosa ning mõlema asukoha valiku puhul on omad tegurid, millega arvestada.


Õhksoojuspumba siseosa paigaldatud kahe akna vahele seinale
Õhksoojuspumba siseosa paigaldatud kahe akna vahele seinale

Õhksoojuspumba siseosa asukoha valimine:

  • Siseosa paigutatakse seina ülaosasse (kuni 2,5m kõrgusele) selliselt, et soojus ja jahutus leviksid ruumis ühtlaselt. Seetõttu on oluline vältida siseosa paigaldamist otse mööbli või muude takistuste lähedusse, mis võivad blokeerida õhu ringlust ja sellega mõjutada seadme tõhusust. 

  • Siseosa ei tohiks puhuda inimesele pidevalt peale ehk mitte olla suunatud otse laua, diivani või voodi suunas. 

  • Kui kahekorruselise maja kütteks piisab ühest õhksoojuspumbast, siis peaks siseosa olema kindlasti alumisel korrusel! Soe õhk on kergem ja liigub efektiivselt alt üles, kuid ülevalt alla praktiliselt mitte. 

  • Kui suvisel jahutamisel on pea sama oluline roll kui talvisel kütmisel, siis arvesta siseosa asukohal seda, millises ruumis jahutust kõige rohkem vajatakse. Kütmisel liigub soojus hoones uste lahtiolekul hõlpsasti igasse tuppa, kuid jahutamisel õhk teistesse ruumidesse ei liigu. 

  • Siseosa ei tasu paigaldada niisketesse ruumidesse, sest see võib põhjustada tehnilisi probleeme. 



Õhksoojuspumba välisosa paigaldatud maaraamile ja kiviplaadile
Õhksoojuspumba välisosa paigaldatud maaraamile

Õhksoojuspumba välisosa asukoha valimine:

  • Välisosa peaks olema paigaldatud piirkonda, kus on tagatud piisav õhuringlus, et tagada optimaalne jõudlus.

  • Välisosa ei pea olema paigaldatud mingisse kindlasse ilmakaarde, kuid võiks olla paigutatud otseste ilmastikutingimuste - vihma, lume ja tugeva tuule eest - kaitstuna. Ideaalis võiks see olla paigaldatud varikatuse alla või seinale, et tagada seadme pikajaline vastupidavus. 

  • Võimalusel tuleks paigaldada õhksoojuspumba välisosa maaraamile, mitte hoone seinale, et vältida vibratsiooni edasikandumist hoonesse. Kõige rohkem vibratsiooni ja seadmemüra kannab edasi puitsein. Kui aga paigaldatakse siiski välisseinale, siis vältida magamistubade seinu ning kindlasti tuleb välisosa tugihoidikute alla paigaldada spetsiaalsed külmakindlad virbatsioonipuksid.

  • Välisosa paigaldamisel tuleb arvestada selle alla tekkiva vee ja jääga! Õhksoojuspump teeb oma soojusteguri parandamiseks pidevalt sulatusi ning olenevalt ilmastikuoludest võib sulatusvee kogus olla isegi liitri jagu tunnis. Pikemate miinuskraadide puhul võib tekkida korralik jääkuhi seadme alla või jääväli seadme lähistele. Mistõttu on parem, kui õhksoojuspumba välisosa ei jää igapäevase hoone ümber liikumisetrajektoorile.

  • Välisosa paigaldamiskõrgus maaraamil on alates 60cm kõrgusest ja välisseina küljes võiks olla vahemikus 1-2m kõrgusel. Kui paigaldada õhksoojuspumba välisosa liiga madalale, siis ei ole sulatusvee äravooluks piisavalt ruumi ning eelmises punktis mainitud jääkuhi hakkab kohe kindlasti tekitama probleeme. Samuti maapinna lähedal kipub seade talvel rohkem lund täis tuiskama. Kui aga paigaldada välisosa liiga kõrgele, siis hakkab seadme sulatusvesi tilkuma seinale ning samuti on seda hiljem väga tülikas hooldada. 

Kõrgele maja seinale paigaldatud õhksoojuspumba välisosa
Sellise asukohaga õhksoojuspumba välisosa on väga keeruline hooldada
  • Välisosa ei tohi kunagi paigutada suletud ruumi (keldrisse, pööningule, kuuri ega garaaži)! Kuna õhksoojuspump töötab põhimõttel, kus ühe keskkonna soojus pumbatakse teise ehk üks seadme osa on alati kütja ja teine jahutaja, siis suletud ruumis jahutaks välisosa temperatuuri kiirelt väga madalale (suvel vastupidi kütaks ülikuumaks). Välisõhust aga ei saa õhksoojuspumba toimimiseks vajalik soojus kunagi otsa!

  • Välisosa ja siseosa võiksid olla võimalusel lähestikku - see vähendab paigalduskulusid (torustiku ja kaablistikku pikkust) aga ka visuaalselt on kenam, kui pikki kommunikatsioone mööda seinu vedada ei ole vaja. 


Kui olete esmase asukoha enda jaoks läbi mõelnud, siis kindlasti küsige paigalduseksperdilt ka veel igaks juhuks üle. Kuna õhksoojuspumba paigaldamisel puuritakse seina 50-70mm läbimõõduga ava torustiku tarbeks, siis asukoha vahetamine katse-eksituse meetodil ei ole just kõige mõistlikum. 


Kliimaspetsilt seadme soetades pakume õhksoojuspumba paigaldust Viljandimaal ja Pärnumaal igati taskukohase hinnaga. Tutvu meie pakutavate soojuspumpade ja konditsioneeride valikuga ning võta julgelt ühendust, anname head nõu ja teeme sulle parima pakkumise!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page